Ritem srca 2016

Festival sodobne krščanske glasbe

V polni veliki športni dvorani Osnovne šole Alojzija Šuštarja je na festivalu „Ritem srca 2016“ odmevala sodobna krščanska glasba. Uvodni festivalski del, ki ga je spremljalo več kot 1200 ljudi, predvsem mladih, je prinesel deset novih odličnih sodobnih krščanskih sklad, v drugem delu pa so se nastopajoči skupaj z obiskovalci zlili v občestvo, ki je doživeto slavilo Boga. Mlade je med slavljenjem nagovarjal p. Branko Cestnik.

10 prvič slišanih avtorskih pesmi

V prvem delu Ritma srca 2016 je deset ustvarjalcev in izvajalcev sodobne krščanske glasbe predstavilo svoje nove skladbe, ki so jih napisali prav za letošnji dogodek in so hkrati izšle na festivalski zgoščenki. Nastopila so že uveljavljena pa tudi nova imena slovenske sodobne krščanske glasbe: Alex Centa, Neža Pančur - Nessy, Borut Skočir, Dominik, Projekt Canta, Svetnik, Ingrid Müller Horvatič, Glasbena skupina Spes, Rebeka Prelesnik in PopKORn.

P. Cestnik je v pričevanju spomnil, da na Boba Dylana, ki je prejel prestižno Nobelovo nagrado za literaturo. V eni od svojih skladb sporoča, da moramo nekomu služiti. „Ali Bogu ali hudiču?“ je mlade vprašal p. Cestnik. „Vsa tvoja dejanja imajo posledice, pa če to želiš ali ne. Zato se odloči in trdno skleni, da boš služil Gospodu. Raje sedaj, zavestno in trdno to skleni, da te kasneje ne bo zaneslo,“ je mladim položil na srce in dodal, da služimo tako, da smo usmiljeni in sočutni. „Gospod hočem biti kakor Ti, hočem biti usmiljen, kakor Ti,“ je z mladimi svoje razmišljanje sklenil p. Cestnik.

1. V luč ljubezni

Glasbena skupina Spes je kot prva nastopila s pesmijo V luč ljubezni, ki govori o našem življenju, od rojstva do večnosti. Bojana, članica skupine pravi: "Želimo si, da bi se ljudje v tej pesmi poskočnih ritmov in z zanimivim preobratom našli, da bi našli sebe, svoje življenje, predvsem pa hvaležnost Bogu za naše bivanje na zemlji in je hkrati prošnja za naprej, za večnost."

Glasbena skupina Spes

2. Na goro

Skupina Svetnik, zagotovo ena najbolj prepoznavnih skupin sodobne krščanske glasbe v Sloveniji, je na festivalski oder stopila kot druga. Besedilo pesmi Na goro je napisal Tomaž Kete, člani skupine Svetnik pa si želijo, da bi se prijela in postala stalnica na raznih slavljenjih in molitvenih srečanjih.

Skupina Svetnik

3. Gospodu hvala

Glasbenica in pevka Neža Pančur - Nessy je na letošnjem festivalu ritem srca nastopila s pesmijo Gospodu hvala. Z njo sporoča, naj delamo tisto, kar nas razveseljuje, naj ne obupamo na poti do tega, saj življenje prinaša veselje in kakšne padce, iz kateri se potem naučimo, znamo ceniti vesele trenutke.

Glasbenica in pevka Neža_Pančur Nessy

4. Svet je isti

Skupina Dominik se po desetih letih spet vrača na festival, tokrat s pesmijo Svet je isti, za katero je besedilo prispevala Jana Kvas. "To je ena krasna balada, ki srcu polaga, da se moramo ljubiti med seboj, da se moramo spoštovati in slediti Jezusovemu nauku," pravi Boštjan Čuvan.

Skupina Dominik

5. Hvala ti, Gospod

Danijel Tement, član skupine PopKORn, ki prihaja iz župnije Sv. Marko niže Ptuja (Markovci), je avtor besedila in glasbe za pesem Hvala ti, Gospod, s katero so nastopili kot peti na letošnjem festivalskem delu Ritma srca. "Pesem je nastala zelo spontano. Pred tremi leti sva z ženo dobila hčerkico, ki je skoraj umrla in potem je na tej osnovi nastal ta tekst in pozneje še pesem," o pesmi pravi Danijel, ki se skupaj z ženo zdaj veseli nagajive triletnice.

Skupina PopKorn

6. Tebi

Nosečnost je lep čas, čas pričakovanja in hkrati skrbi. Nocoj bi morala na odru Ritma srca stati tudi Ingrid Muller Horvatič, ki pod srcem nosi novo življenje. V zadnjih dveh mesecih so jih zdravniki predpisali strogo počivanje, ona in dojenček, pa kot sama pravi, se sedaj počutita odlično. Na festivalu smo lahko slišali njen nagovor in prisluhnili delčku njene pesmi.

7. Grem s Teboj

Rebeka Prelesnik, mlada ustvarjalka, ki smo jo na festivalu Ritem srca spoznali lani, je letos nastopila s pesmijo Grem s Teboj. Z veseljem, ker sme na ta način pričevati o pesmi pravi: "Pesmi Ljudem, ki jo bodo poslušali, želim, da jih nagovori, da jim pomaga v tistih težkih trenutkih, ko se jim zdi, da jim gre vse narobe in da jih dvigne!"

Rebeka Prelesnik

8. Spet nov dan

Tudi kantavtor Borut Skočir, ki prihaja iz Kobarida, je na festivalu Ritem srca letos nastopil drugič. Tokrat s pesmijo Spet nov dan, ki je nastala v trenutku navdiha in nas vabi, da se zavedamo, kakšno moč ima Ljubezen. "Moja moč je v iskanju Ljubezni," je prepričan Skočir, ki pravi, da si bo še naprej prizadeval ustvarjati doživeto ritmično duhovno glasbo.

Borut Skočir

9. Romani ite domum

Projekt Canta! je stalnica naših festivalov in tudi letos zanje velja, da ni dovolj, da ste jih slišali, morate jih tudi videti. Primož Vasle o pesmi pravi: "Ja, tudi jaz se vidim v tem mlademu Judu in vsak se lahko najde v njem - ko hočemo nekaj na silo, na hitro, z revolucijo… Potem pa pride Jezus in reče nekaj povsem nasprotnega in mi tega ne razumemo. To je potem ta borba med kitico in refrenom.

Projekt Canta!

10. Bergoglio

Kot zadnji je v festivalskem delu letošnjega Ritma srca nastopil najmlajši izvajalec Alex Centa. Velik zgled mu je papež Frančišek, ki mu je posvetil letošnjo festivalsko pesem Bergolio. Njegova želja je, da bi vsi, ki jo poslušajo: "Da se jih dotakne, saj poje o nekom, ki še zdaj živi in lahko razsvetli pot, po kateri, upam, da bodo tudi ostali stopili. Upam, da v njej začutijo pristno podobo papeža Frančiška!"

Alex Centa

Izvajalci, gledalci in poslušalci združeni v doživetem slavljenju Boga

Festivalski del letošnjega Ritma duha 2016 se je v drugem delu zlil s slavilnim. Sooblikovali so ga vsi nastopajoči v festivalskem delu, ki so se jim pridružili odlična pevka Iva Stanič, pevec Andrej Jerman in zbori treh škofijskih gimnazij: zbor gimnazije Želimlje, ki ga vodi Polona Stegu, zbor škofijske gimnazije Maribor, ki ga vodi zborovodkinja Marija Sedej in zbor škofijske gimnazije Vipava, ki ga vodi Meta Praček. Spremljal jih je festivalski bend: Matej Tekavčič (Gal Gjurin) - bas, Dorian Granda (Muff) - bobni, Martin Lunder (Los ventilos) - kitara, Andrej Marinčič (Selecto) - klaviature. Z nami so bili tudi animatorji Stične mladih pod vodstvom Emanuele Eduard.

Ritem srca 2016

Slavljenje je z aktualnimi razmišljanji povezal p. Branko Cestnik, ki je vsem zbranim pred odhodom podelil tudi blagoslov.

Na voljo je festivalski CD

Festivalski CD Ritma srca 2016 lahko kupite  v spletni knjigarni Založbe Ognjišče, oziroma v vseh boljših knjigarnah po Sloveniji!

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti,
ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

  Sprejmi  Več informacij