7. festival Ritem Duha - 18. 10. 2008


Po tretjem in po petem festivalu, je skupina Tvoj glas še v tretje prepričala žirijo, ki ji je namenila zmago, ki letos šteje še več, saj so "tekmovali" v hudi konkurenci.

Čestitke zmagovalcu in tudi izvoljenki občinstva, Manci Smolič, ter avtorju besedila njene skladbe, Leonu Oblaku, za nagrado za najboljše besedilo festivala.

Ob polni dvorani, ki jo je na začetku "ogreval" odlični Timothy Hall in je plesala ob živahnih ritmih skupine Trinitas, lahko vseh deset tekmovalnih skladb štejemo med "zmagovalne", saj se bodo gotovo veliko vrtele na radiu in na zgoščenkah.

Vili Brandt in skupina MunchMellow.

Nastanek Munch Mellowa je sad ljubezni do duhovne rock glasbe in prijateljevanja ustanovnih članov, ki se jim je pozneje pridružila še vrsta glasbenih znancev, danes dobrih prijateljev. Vili je pisec besedil, glasbe in aranžmajev ter pevec skupine. Po vrnitvi iz tujine je v želji po ustvarjanju iskal glasbenike podobnega pogleda in okusa. Našli so se in se odločili tudi za nastop na festivalu, ki je njihov uradni začetek.

Svetnik

Od vsega začetka ustvarja in izvaja sodobno krščansko popularno glasbo. Po petih letih delovanja so se člani osredotočili na slavilno glasbo, ki glasbeno-zvrstno na prvi pogled ni nič drugačna, pa vendar je nekaj posebnega. Lahko bi rekli, da so se vrnili h koreninam. Slavljenje na način molitve. Pravijo, da ne gre za nastop za občinstvo, ampak skušajo voditi vse zbrane na intimen prostor osebnega srečanja z Gospodom. Radi bi ga zopet postavili v središče, na prvo mesto, in mu dovolili, da spregovori in nas spreminja.

Judita

Prijatelji Ritma duha dobro poznate Judito, ki se nam je predstavila kot tretja.
Mnogoceličnost skupine je velika prednost in preizkušnja, ki z Božjo milostjo gradi prijateljstvo, misel in glasbo. Vsakega kdaj odvede po svoje, pa naj je to družina in starševstvo, študij, delo ali čas,. Zvestoba prijateljstvu, glasbi in Bogu, je Judito znova povezala v novo pesem,...v zavetju enega Neba nad nami.

Manca Smolič

Ljubljančanka, ki ji pesem lepša dni vse od malega. Zbori v domači župniji, violina, Škofijska klasična gimnazija in nove poti. Trenutno sodeluje v dekliškem komornem zboru na šoli, mešanem pevskem zboru v župniji, vokalni skupini Solalei in glasbeni skupini Jamm, kjer s kitaristom in bas kitaristom nastopajo s priredbami slovenskih in tujih skladb.

Tina Gačnik Tiana

Po šestih letih klavirja se je posvetila solo petju. Videli smo jo na kar nekaj različnih festivalih: od ritma duha, prek EME 2008, do Slovenske popevke. Tiano glasba spremlja na vsakem koraku in je sestavni del njenega življenja. Hvaležna je Bogu za nadarjenost in >talenta<, ki ga je od Njega prejela, ne namerava >zakopati<. Iz njega črpa moč za zborovsko pesem, solistične nastope in narodnozabavne polke in valčke.

Miran Juvan

Prihaja iz glasbene družine in že zgodaj je spoznal, da bo glasba tudi njegov poklic. Po poklicu je profesor trobente in čeprav je študiral klasično glasbo, ga je ves čas vleklo v zabavno in jazz glasbo, kjer še vedno deluje kot pianist in skladatelj. Sodeluje z mnogimi slovenskimi glasbeniki. V zadnjem času sta, s soprogo Anastazijo, avtorja skladb za Alenko Godec, Anžeja Dežana in druge. Tisti, ki ga poznajo kot mojstra za klavirjem sprašujejo: kaj pa petje? Miran odgovarja z besedami velikega Petra Ugrina, ki je dejal: ni dobrega glasbenika, ki ne poje.

kažiPot!

Skupino sestavlja šest članov, od katerih je vsak drugačen, a prav tako vsak dragocen in edinstven. Namen kažiPot!-ovcev je bil sprva s petjem popestriti maše v dijaškem domu Škofijske gimnazije Vipava, kjer so vsi stanovali kot dijaki. Ugotovili so, da imajo nekateri člani že napisano kakšno besedilo in kmalu so začeli ustvarjati svoje pesmi. Naš namen je predvsem biti kažiPot!. Ime skupine je sestavljeno iz dveh besed: glagola kaži in z veliko pisane besede Pot, ki predstavlja Njega, ki je Pot, Resnica in Življenje. Na koncu imena pa stoji še klicaj, poudarjajo.

Tvoj glas

Skupina ima temelje v župniji Ljubljana - Dravlje, kjer so že prej vsak na svoj način glasbeno sodelovali. Izkušnje z zborovskim petjem so dale vsem veselje do večglasnega petja, izbor akustičnih inštrumentov pa svojevrsten značaj skupine. V petih letih delovanja smo skupaj raziskali kar nekaj koncev Slovenije, pa tudi različne glasbene zvrsti. Skupina Tvoj glas je že od samega začetka povezana z duhovno ritmično glasbo, saj jo je prav festival Ritem duha izzval in povezal. Svoj obstoj so obogatili z izdajo zgoščenke božičnih, pridno kujejo tudi nove skladbe. Čeprav ne več v običajni zasedbi, Tvoj glas ostaja.

Mateja Kališnik

Sodelovala je z nekaterimi odličnimi slovenskimi zbori, kot so De Profundis, Cantemus, vokalna skupina Ad Libitum idr. Pevsko se izpopolnjuje pri prof. Piji Brodnik. Vodi MePZ Mavrica, zbor študentov medicine COR, dva župnijska zbora in korepetira MePZ Glasbene matice Ljubljana. Mateja Kališnik je bila dolga leta članica skupine Nova zapoved. Tokrat je prvič nastopila v solistični vlogi.

Projekt Canta!

Rojen februarja 2008 kot ideja zasvojencev s sodobno krščansko glasbo in z glasbo nasploh. Od takrat se družina Projekta Canta! širi z vsakim nastopom, saj pri projektu sodeluje vedno več mladih in nadebudnih glasbenikov, ki dajejo svežino, ter starih mačkov, ki v projekt vnašajo zrelost in modrost. Osnovna ideja Projekta Canta! je v mišljenju, da glasba in petje segata v srce slehernega ter da lahko glasba spreminja svet, če se poje iz srca. Še tole: ime Projekt Canta! izvira iz latinščine in pomeni >Zapoj!<

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti,
ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

  Sprejmi  Več informacij