5. festival Ritem Duha - 21. 10. 2006

V nabito polni dvorani UŠC v Mariboru, se je z nastopom zmagovalne skupine Tvoj glas in njihovo pesmijo Si kdaj zaključil letošnji jubilejni V. Ritem Duha.

foto: Gašper Furman

Nagrajene so bile naslednje pesmi:
1. nagrada strokovne žirije: Tvoj glas - Si kdaj
2. nagrada strokovne žirije: Kantus - Oče
3. nagrada strokovne žirije: Ingrid Müller - Preproste besede

Podeljene pa so bile tudi naslednje nagrade:
Nagrada občinstva: Bojana Ivančič - Odmev besed
Najboljše besedilo: Kantus - Oče
Najboljši debitant: skupina Krik - Če hočem ali ne

 

P. Janez Ferlež, redovnik, minorit, kaplan v župniji Ljubljana Sostro in seveda tudi glasbenik, katerega pot je v slovenskem glasbenem svetu začrtana že z lepimi in vidnimi uspehi. Omenimo le do sedaj že izdanih šest zgoščenk.

Glasbena pot Boštjana Dermola se je pričela že v zgodnjih otroških letih, se pozneje nadaljevala ob učenju različnih inštrumentov in tudi solopetja. Prepeval je v različnih zborih, tudi v narodno-zabavnem ansamblu, kjer je spoznal svojo ženo. Poleg petja in službe se ukvarja še z voditeljstvom in povezovanjem prireditev.

Karmen se z glasbo ukvarja že od otroštva, svoje petje sproti goji in razvija v pevskih zborih. Je študentka, v prostem času tudi animatorka. Aleksander se, poleg uspešne poklicne poti na področju defektologije, zadnja leta veliko posveča glasbi. Snemata vsak svoje avtorske pesmi, občasno pa združita glasbene moči.

Primož. Kot član skupine Vem za pot je sodeloval na prvem in drugem Ritmu Duha. Letos pa se je odločil za samostojen nastop. Prihaja iz župnije Sveta Marija, Maribor, kjer je v preteklosti s skupino večkrat sodeloval pri mašah in drugih dejavnostih. Dolge poti nocoj ni imel, saj nastopa skoraj na domačem odru.

"Krik", skupina štirih deklet, ki so se pred štirimi leti, na pobudo župnika iz Slovenjske bistrice, g.Tratnjeka, združile v skupino prav s tem imenonom. Dekleta veliko nastopajo širom Slovenije, posnele so tudi zgoščenko. V pesmih izžarevajo vero, polnost življenja ter mladostno razigranost.

Skupina Kantus je bila v taki zasedbi in pod tem imenom ustanovljena šele letos, vendar člane združujejo skoraj tri desetletja dobrega prijateljstva in skupnega prepevanja. V skupini je šest stalnih članov in kar nekaj občasnih. Vsi so svoj glasbeni talent že uporabili v glasbeni skupini pod okriljem Marijinega dela - gibanja fokolarov.

Mateja Novak prihaja iz Komende. Petja in glasbene teorije se je učila na srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Kot voditeljica, solistka ali pa s svojimi priredbami sodeluje z različnimi pevskimi zbori in zasedbami, ki poustvarjajo ritmično duhovno pa tudi klasično glasbo.

Heart band. Obstaja že dobra tri leta, vendar pa ima trdne temelje, saj pod različnimi imeni in v različnih zasedbah deluje že skoraj desetletje. Lani se ji je pridružila tudi pevka. Igra pri mašah, na koncertih, festivalih in sodeluje z drugimi glasbeniki. Mladim želi ponuditi dobro zabavo in jim prek svojih besedil kaže pot k Bogu.

Tvoj glas. Sestavljena je iz šestih mladih glasbenikov, ki jih je pred tremi leti združilo veselje do glasbe in želja po novih doživetjih. Skupini dajejo poseben zven konge. Povdarjajo pa, da jim je zelo ljubo tudi večglasno petje.

Ingrid Müller prihaja iz Gornje Radgone in je študentka mariborske pedagoške fakultete. Pela je v osnovnošolskem zborčku, v gimnazijina prireditvah, zdaj poje pri cerkvenem pevskem zboru ter se vključuje v življenje župnije. Sodeluje tudi v Harmonikarskem orkestru v domačem kraju.

Bojana Ivančič je iz Veržeja, iz glasbene družine, ki jo najbolj navdušuje prav duhovna glasba. Le-to goji skozi petje v družini, kot spremljevalka na kitari ali voditeljica cerkvenih zborov. V župniji je animatorka in katehistinja ter tudi organistka. Glasba ji je torej pisana na kožo.

V letošnjem letu se je rodila tudi skupina 3 v 1 (tri v enem). Porodila se je prav za ta festival. Sestavljajo jo tri različne glasbenice -Saša, Petra in Andreja - članice skupine Aleluja, ki izvaja duhovno glasbo.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti,
ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

  Sprejmi  Več informacij