3. festival Ritem Duha - 16. 10. 2004


▲ Prvi in zadnji na odru v dvorani Leona Štuklja v Mariboru. Člani skupine Tvoj glas so v soboto 16. 10. po mnenju žirije osvojili prvo mesto med dvanajstimi skladbami. Sicer prihajajo iz različnih župnij v Ljubljani in njeni okolici, njihovo stičišče pa so Dravlje. Vsak prispeva s konca, od koder prihaja svoj delež znanja in ustvarjalne žilice. Življenje v Tebi je njihov prvenec in če bodo tako nadaljevali, bomo o njih gotovo še slišali. Seveda njim, kot tudi ostalim nagrajencem čestitamo. Čestitke pa tudi ostalim udeležencem, ki jim je mar za duhovno ritmično glasbo in ki zanjo žrtvujejo veliko volje in prostega časa. Hvala.

Tvoj glas

Ko mladost preveva veselje do glasbe in do umetniškega ustvarjanja, se po lepih doživetjih in izkušnjah porajajo še bolj sveže glasbene ideje. Člani skupine Tvoj glas so se tako našli prav z željo po novih doživetjih, ki jih prinaša ustvarjanje v skupini. Prihajamo z različnih župnij v Ljubljani in njeni okolici, njihovo stičišče pa so Dravlje. Vsak prispeva s konca, od koder prihaja svoj delež znanja in ustvarjalne žilice. Tako je nastal prvenec, pesem Življenje v Tebi.

Don Camillo band

Ritem duha pravzaprav nosi veselo krivdo, da včasih prav zaradi njega vzklije kaka nova skupina. Zdi se, da se je to zgodilo tudi v prihajajočem primeru. 24 letni Primorec Gabrijel Križman se je že dolgo srečeval z glasbo - pobliže je spoznal vsakdan člana zabavne skupine in uvidel, da se v tej vlogi ne znajde najbolje. Nastop za nastopom, vsakemu prihodu domov je kmalu sledil nov odhod. V srcu je dozorel krik: dovolj. Posvetil se je glasbi, v kateri je njegovo srce, pravi. Zbral je nekaj podobno mislečih prijateljev in posneli so to, kar smo lahko slišali na Ritmu Duha 2004.

Živa voda

Za skupino Živa Voda, ki se je predstvaila kot tretja, bi se lahko reklo, da je 'deljena' skupina, saj je nekaj njenih članov iz Ruše, nekaj iz Radencev. Skupina deluje že nekaj let, ljudje pa so jo spoznali predvsem takrat, ko je sodelovala v rock kantati Ogenj v kosteh. Njihove pesmi govorijo o lastnem, subjektivnem doživljanju Boga. Govorijo o trenutkih veselja, sreče, ljubezni, pa tudi o trenutkih žalosti in padcih, ki jih človek doživi v življenju. Vse to pa se prepleta z močno vero v Boga, ki drži skupaj niti vseh pesmi.

Svetnik

Je duhovna glasbena skupina iz Rač, ki jo sestavljajo navdušeni mladi glasbeniki, ki pravzaprav niso iz Rač, raztreseni so po okolici, začetki in delovanje Svetnika pa so precej povezani s tem krajem. S svojo glasbo želijo navdušiti ljudi, da bi se odločali zares živeti svoje življenje. Radi bi predstavili dobrega prijatelja - Boga. In trudijo se, da bi to, kar pojejo, tudi čimbolj živeli. Med seboj so pravi prijatelji - povezani z več vezmi: študijskimi, družinskimi, ljubezenskimi, glasbenimi...

p. Janez Ferlež

Pater Janez je redovnik, minorit, ki ga ljubezen do glasbenega ustvarjanja spremlja vse od mladosti. Pater Janez je pel novo mašo leta 1997, ob duhovniškem poklicu pa spoznal, da je glasba prava pot do src ljudi. V enem izmed intervjujev, je p. Janez na vprašanje kako na njegovo ustvarjanje gledajo sobratje dejal: "Gotovo kdaj kakšnega predstojnika zajame strah, da me glasba ne bi odpeljala stran od duhovništva, vendar imajo zaupanje vame, ker vedo da ne delam za svojo slavo, ampak za Božjo.

Dominik

Letos mineva natanko 15 let (2004 op. ur.), odkar je iz jedra napredne, kritične in na trenutke provokativne mladinske veroučne skupine, pod okriljem bratov dominikancev iz Žalca, nastal vokalno-instrumentalni ansambel Dominik. Člani ansambla že od vsega začetka ustvarjajo avtorsko glasbo in prek nje iščejo svoj oseben stik z Bogom. Zasedba se v minulih letih ni veliko spreminjala. Danes šteje 5 članov s povprečno starostjo 29 let. Vodita jih prijateljstvo in ljubezen do glasbe.

Nova zapoved

Skupina je začela delovati pred osmimi leti, odigrala na desetine koncertov po vsej Sloveniji, vendar so bili ti izvedeni v različnih zasedbah. Sedanja podoba skupine se je oblikovala prav na tem festivalu lansko leto, tako da danes združuje člane s Primorske in Gorenjske. Taka, sodobna skupina so. Res! Poglejte: Nova zapoved ima sedež v župniji Izola, vaje pa preko interneta ali mobilnega telefona. Včasih, pravijo, pa se tudi dobijo na Primorskem ali Gorenjskem. Želijo si, da bi njihova glasba pomagala v težkih trenutkih ali preprosto podala nasmeh na obraz.

Maja Dermol in Dani Gregorc

Maja in Dani prihajata iz okolice Velenja. Oba imata za seboj že lep del glasbene poti. Dani Gregorc je pred meseci izdal svoj prvenec, Maja pa sicer po poteh melodij in kitic hodi s svojim možem Boštjanom. Z Danijem se srečujejo na zabavno glasbenih odrih po Sloveniji. Ritem duha sta zakonca Dermol pobliže spoznala lani, se odločila, da letos tudi sama poskusita in se predstavila s pesmijo Jezus, luč v temi.

Eli (Silvano Bizjak)

Silvano prihaja iz Izole, z glasbo pa se ukvarja že skoraj 30 let. V raznih ansamblih je odkrival slovenske odre, pred štirimi leti pa ga je pot pripeljala v izolsko molitveno skupino, ki je rada prepevala duhovne pesmi. Ta zvrst glasbe ga je nagovorila s tako močjo, da se je odločil ustvarjati tudi v duhovnih glasbenih vodah.

Odkloplen Grega in dr. Primož

Odkloplen Grega in dr. Primož, ki ju, kot pravita, poleg veselja do glasbe združuje tudi kakovostna prijateljska vez. No, preprosto se v vsem štekata, pravita, in menda bi jima to lahko zavidal marsikateri par. Ob študiju pripravljata prvo ploščo, z glasbo pa razveseljujeta tudi svoje prijatelje. Skupnih, pravita, je vedno več, poleg števila prijateljev pa se širi tudi repertoar njunih pesmi.

Anistanai

Ime skupine pomeni Kristusovo vstajenje. Večina članov skupine izhaja iz župnije Sv. Janez Bosko v Mariboru. Tudi člane te zasedbe povezujeta prijateljstvo in skupne duhovne vrednote. Jedro skupine predstavljajo trije bratje, ki so z glasbo povezani od rojstva. Za to vez so hvaležni mami, ki je članica opernega solo zbora v mariborski operi. Želela je, da bi nastopali kot klasični klavirski trio, a so željo po skupnem ustvarjanju uresničili v skupini Anistanai. Nocoj bi nam radi sporočili, da je duhovna glasba začetek nebes na zemlji. S skladbo Glasba nebes pa trdijo, da je Bog prisoten tukaj, zdaj in vedno med nami.

Anima

Zamisel o skupini sega kaki dve leti nazaj, vzklila pa je v mladinski skupini v župniji Sveti Duh v Celju, med tistimi, ki jim je glasba posebej pri srcu. Pri svojem glasbenem delu so se oprli na mladinsko duhovno glasbo, s katero so v župniji rasli, in vnesli vanjo nekaj svojega: izkušnje, želje, svoje različne okuse, talente in odnose do glasbe. Vsem, ki poznate glasbeni živ žav na celjskem povejmo, da je skupina med letom spremenila ime, saj so se prej imenovali Dogma. Zdaj torej z novim imenom jadrajo v vodah krščanske duhovne ritmične glasbe.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti,
ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

  Sprejmi  Več informacij