2. festival Ritem Duha - 11. 10. 2003


▲ Absolutna zmagovalka 2. festivala Ritem Duha je bila Judita Kavčnik s pesmijo Vsa zemlja govori, saj jo je na prvo mesto postavila žirija in vi, poslušalci.

Sodelujoči na 2. festivalu

Na razpis 2. festivala duhovne ritmične glasbe se je prijavilo 19 skladb, od tega jih je 17 bilo takih, ki so ustrezale razpisnim pogojem. Strokovna komisija (Ivan Hudnik, Dominik Krt, Marjan Bunič, Matjaž Knez in Tadej Sadar) je na predizboru med njimi izbrala 12 skladb oziroma skupin, ki so se uvrstile v finale in nastopile v Festivalni dvorani Lent.


▲ Kot prva se je na drugem festivalu Ritem Duha predstavila Julija. S svojimi glasbenimi prijatelji je uspešno sodelovala že na prvem festivalu. Od lanskega festivala naprej je s svojo skupino sodelovala v nekaj projektih; od snemanja, nastopanja in ustvarjanja novih napevov. Vsi člani imajo glasbeno izobrazbo, nekateri pa še vedno obiskujejo glasbeni akademiji v Ljubljani ali v avstrijskem Gradcu. Glasba je torej njihova zvesta življenjska spremljevalka. Festivali in ostale prireditve pa so, kot pravijo, idealna priložnost, da glasbo in njihov odnos do nje predstavijo širši javnosti. Julija, je tudi avtorica glasbe, besedila in arnažmaja pesmi O moj Bog.


▲ Druga je bila skupina ANISTANÁI s pesmijo Odloči se. Ime pomeni Kristusovo vstajenje. Spoznali smo zelo mlado skupino, ki je prvič nastopila skupaj. Člani so se povezali na osnovi prijateljstev in družinskih vezi. Zanimivo je rojstvo ideje za skupno muziciranje: rodila se je na lanskem festivalu, ki so ga spremljali v dvorani - kot poslušalci. Letos so torej pošteno napredovali. Pred tem je vsak izmed članov pel ali igral v kakšnem zboru, šolski skupini ali v župnijskih ansamblih. Z glasbo bi radi izrazili veselje in prinašati upanje. Ljudi hočejo prebuditi iz vsakdanje otopelosti in obupanosti nad življenjem. Avtor glasbe in aranžmaja je M. Luketič, besedilo pa je delo Nilde Luketič.


▲ Bratranca Bojan in Aleš sta skupaj pela že kot otroka. Sčasoma so nastopi postajali vedno boljši in s skupino Tofsi, ki sta jo ustanovila, so prihajali številni nastopi na raznih prireditvah; med njimi tudi festivalih. Glasba ju je spremljala ves čas in oba zatrjujeta, da ju vedno tudi bo. Rada sodelujeta z otroškim pevskim zborom Sončni žarek ter z drugimi glasbeniki. Nadaljevalo se je s prijateljstvom. Glasba v sebi nosi neverjetno moč povezovanja in z leti človek spozna veliko ljudi, ki jih s toplino v srcu lahko imenuje - prijatelji. Tu je Minca, ki se je zaljubila v blag inštrument, ki joče - violino. Minca in Aleš sta dejavna v domači župniji kot pevca v različnih zborih in animatorja. Vedno radi napišejo in zapojejo pesem s katero se lahko zahvalijo Bogu. Ritmična duhovna glasba, pravijo, prinaša najboljšo kombinacijo za to: zahvalo, izziv in ljubezen. Na festivalu sta zapela pesem z naslovom Zakaj.


▲ Oba, Anja Rauter in Aleš Žitek, sta dejavna predvsem v svoji župniji Radenci. Anja kot organistka in zborovodkinja mladinske vokalne skupine ter kot zborovodja otroškega zbora. Skupaj nastopata večinoma pri sv. mašah, porokah ali različnih prireditvah oz. proslavah v domači občini. K sodelovanju sta marsikdaj povabila še druge glasbenike. Avtorja sporočata, da je pesem spisana in posvečena v dar ljubljeni osebi in Bogu.
Pesem z naslovom Ljubljeno ime je izpod njunega peresa.


▲ Skupina Nova Zapoved je iz župnije Izola. Prve akorde je stkala že v letu 1996, od takrat pa nastopala v različnih zasedbah. Odigrali so več kot 40 koncertov po vsej Sloveniji. Konec januarja lani (2002) je Nova zapoved dobila današnjo podobo. Omenimo naj njihovo oblikovanje glasbenega dogajanja na vseslovenskem srečanju mladine septembra lani v Stični. Nova zapoved skozi glasbo oznanja sporočilo Evangelija, zato v besedah in glasbi skuša izraziti čimveč pozitivnih idej in občutij. Svetu bi radi pokazali, da prav to osrečuje ljudi. Pesem s katero so se predstavili nosi naslov Prijazen svet. Besedilo je delo P. Povšnarja, pod glasbo pa je podpisan T. Černigoj.


▲ Skupina Dominik je vokalno inštrumentalna skupina, ki je začela delovati v začetku leta 1989. Že kmalu so, in temu izročilu ostajajo zvesti še danes, začeli izvajati predvsem avtorsko glasbo. Igrajo in prepevajo po cerkvah, pri nedeljskih bogoslužjih. V drugem letu obstoja so posneli prvo kaseto in jo v prvem letu samostojnosti tudi veliko predstavljali. V sredini devetdesetih so priredili več samostojnih koncertov, organizirali festival z mednarodno udeležbo, v letu papeževega obiska v Sloveniji pa posneli dve novi skladbi in se z njima predstavili ob obisku svetega Očeta. V zadnjih letih se jim je uresničila dolgoletna želja izgradnje majhnega snemalnega studia, v katerem snemajo in vadijo nove skladbe. Najbolj ponosni pa so na mladost: skupaj imajo že deset otročičkov. Avtorica besedila njihove tekmovalne pesmi "Nasmeh" je Saša Hrušovar Podpečan, avtor glasbe je Boštjan Čuvan, priredba pa je delo Francija Podbrežnika.


▲ Večina članov skupine Pesem je v svojih študentskih letih prepevala v skupini Mladost, Pesem, Prijateljstvo, ki sooblikuje sredine študentske maše pri Frančiškanih v Ljubljani. To je bilo obdobje sproščenega mladostnega druženja, pa tudi čas resnih vaj in tedenskega nastopanja. Mladinske duhovne popevke, s katerimi so skušali udejanjiti vlogo glasbe v bogoslužju kot oblike slavljenja in poveličevanja Boga, so sčasoma začele dopolnjevati avtorske pesmi. Čeprav so jih napisali posamezniki, so bile po svoje izraz duhovnosti cele skupine. Da bi oživili ustvarjalni naboj, ki jih je nekoč že povezoval, so se zbrali v manjši zasedbi, festival Ritem Duha pa zanje pomeni prvo resno preizkušnjo. Njihova glasba nima namena služiti zabavljaštvu, ampak jo vidijo kot obliko izpovedi, ki tako najde pot do drugih.
Življenje je naslov njihove pesmi. Avtor besedila in glasbe je Luka Markež, priredba pa je delo Pavla Dolenca.


▲ Po stažu in sicer mlada je tudi skupina z imenom Vem za pot. Njihova glasbena zgodovina pravzaprav to še ni... gre za današnji trenutek in ne zgodovino... Skupina je nastala na pobudo mladincev, ki se zbirajo pri frančiškanih v Mariboru in patra Krizostoma. Skupaj so stopili posebej za to, da bi se prijavili na prejšnji festival, na katerega so bili tudi sprejeti. Sicer pa prepevajo pri mašah pri Frančiškanih. Ponavadi so sami tudi avtorji svojih del, letošnjo festivalno pesem pa je z besedilom zgradilo dekle, ki ni članica skupine. Avtorja besedila skladbe z naslovom Žarek v očehsta S. Šurber in P. Fleisinger, ki je tudi avtor glasbe. M. Vovko pa je avtor aranžmaja.


▲ Skupino Dlan sestavljajo mladi pevci in pevke iz župnije sv. Kancijana v Kranju. Pesem jih povezuje že več kot 10 let. Prva leta so prepevali ob kitari pri večernih nedeljskih mašah in drugih priložnostih. Lanski Ritem duha je kriv, da so si nadeli ime Dlan. Tokrat predstavljajo pesem Bodi luč, ki je nastala kot navdih s svetovnega dneva mladih lani v Torontu. Geslo srečanja je bilo ťVi ste luč sveta, vi ste sol zemljeŤ. Te besede in besede, ki jih je izrekel Sveti oče. Bodi luč je delo Aleša Travna in Petra Šalamona, s priredbo pa sta jima pomagala Sebastjan Cerk in Bojan Traven.


▲ Predzadnji se je v tekmovalnem delu na drugem Ritmu duha predstavil Svetnik, glasbena skupina navdušenih mladih glasbenikov, ki se trudijo z glasbo oznanjati veselo novico. Svetnik je star približno 2 leti. Njegov center so Rače, župnija sv. Jožefa Delavca, sicer pa so člani raztreseni po okolici. Zasedba se je spreminjala, a jedro ostaja isto. Mlade želijo navdušiti, da bi v svoje življenje povabili Boga. O tem govori tudi njihova pesem - o občutenju Božje bližine in o tem, kako je življenje veliko lepše in lažje, če ga izročiš Bogu. Igrajo avtorske pesmi, njihovo orodje pa so moderni glasbeni žanri, od popa in rocka do fanka in groova. Že lani so bili opaženi na Ritmu duha, odtlej pa so nastopili na mnogih koncertih, sodelovali pri organizaciji open air koncertov v Račah, kot gostje nastopili na koncertih glasbenih kolegov, dobrodelnih prireditvah in bili nekaj dni zaprti v studio. Svetnikova pesem nosi naslov Ti si ob meni. Glasba je delo Tadeja Vindiša, besede sta skovala Teja in Tadej Vindiš, pod aranžmajem pa sta podpisana Tadej Vindiš in B. Podlesnik.


▲ Judita Kavčnik pravi takole: začelo se je s tremi sestrami Kavčnik iz Šenčurja in družbo prijateljev od vsepovsod, ki so bili pripravljeni sodelovati. Judito je beseda prevzemala že vse od zgodnjih otroških let. Ob njej je rasla tudi ljubezen do glasbe. Tako so kmalu začele nastajati prve melodije, nove besede, prve pesmi. Pri dvanajstih so dekleta začela igrati v klasičnem klavirskem triu. Veliko je bilo priložnosti nastopanja. Najpogosteje je njihovo pesem gostil kor domače cerkve v Šenčurju in cerkveni mladinski zbor Pelikan. Dekleta so rasla in z njimi tudi pesem. Vzpodbuda prijateljev je zgradila skupino, ki doslej še ni imela skupnih nastopov, vendar.... Ritem duha je tu. Z njim tudi njihov nastop. Judita Kavčnik je avtorica besedila, glasbe in aranžmaja skladbe Vsa zemlja govori.


▲ Kot drugi bi v tekmovalnem delu moral nastopiti Odkloplen Grega, a, žal pravila o neizvajanju izbranega dela do festivala ni upošteval. Je že tako - pravila so pravila, glasba pa naj ne bi poznala meja. Prav zato so organizatorji kljub temu povabili tudi skladbo Tvoj dotik. Da se nas dotakne, pa čeprav vaših točk ne more biti deležna. Odkloplen Grega, je sam tudi v celoti avtor skladbe.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti,
ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

  Sprejmi  Več informacij