1. festival Ritem Duha - 6. 4. 2002

Težko je karkoli napisati o prvem festivalu duhovne ritmične glasbe. Tisti, ki ste bili tam, veste, da se vzdušja, ki je vladalo v nabito polni mariborski Unionski dvorani, ne da opisati. Pa vendar poskusimo.

Na razpis 1. festivala duhovne ritmične glasbe, ki smo ga organizirali Salezjanski mladinski center, društvo dr. Antona Murka Hoče in Radio Ognjišče se je prijavilo 23 skladb, ki so ustrezale razpisnim pogojem. Strokovna komisija je na predizboru med njimi izbrala 12 skladb oziroma skupin, ki so se uvrstile v finale in nastopile v Unionski dvorani.

Večer sta povezovala radijska napovedovalca Ida Baš in Jure Sešek, ki sta večer začela z mislijo, da se v tem večeru dogaja nekaj novega, svežega in z željo, da bi ta novost vnesla svežino in vsebino tudi v slovenski glasbeni prostor.

Nato se je dvanast finalnih skladb in izvajalcev zvrstilo na odru; prisluhnili smo lahko zelo različnim glasbenim zvrstem, sledilo pa je tisto najtežje - ocenjevanje.

Edvin Fliser, predsednik strokovne žirije (sestavljali so jo še Boštjan Podlesnik, Ivan Hudnik, Tadej Sadar, Danilo Balog in Katja Kovač Gruber) je poudaril, da so bile razlike med izvajalci, ki so nastopili, majhne, strokovna žirija pa je ocenjevala besedilo, melodijo, aranžma in seveda izvedbo. Na koncu je strokovna žirija podelila tri nagrade.

S posebnimi glasovalnimi lističi so lahko glasovali tudi poslušalci in gledalci v dvorani, preko telefona pa poslušalci radijskih valov in tako podelili nagrado občinstva. Nagrade pa so se takole porazdelile:

1. nagrada strokovne žirije

Za zmagovalko je strokovna žirija razglasila vokalno skupino Gloria, oziroma njihovo pesem Ritem srca in jim tako podelila denarno nagrado v višini 150.000 SIT. Podelil jim jo je mariborski škof dr. Franc Kramberger.

Nagrada občinstva in 2. nagrada strokovne žirije

Nagrado občinstva in 2. nagrado strokovne žirije je prejela simpatična dijakinja takrat 3. letnika srednje glasbene šole v Mariboru Julija Klajnščak za pesem Poleti. Strokovna žirija ji je tako podelila denarno nagrado v višini 100.000 SIT, Radio Ognjišče pa posebno nagrado občinstva: 20 ur studijskega snemanja.

3. nagrada strokovne žirije

Tretjo nagrado je strokovna žirija podelila vokalni skupini Kor oziroma njihovi pesmi Bog je ljubezen. Člani so tako prejeli nagrado v višini 50.000 SIT.

Sodelujoči na 1. festivalu

Na razpis 1. festivala duhovne ritmične glasbe se je prijavilo 23 skladb, ki so ustrezale razpisnim pogojem. Strokovna komisija (Ivan Hudnik, Danilo Balog, Tadej Sadar, p. Peter Pučnik) je na predizboru med njimi izbrala 12 skladb oziroma skupin, ki so se uvrstile v finale in nastopile v unionski dvorani.

Vem za pot

S pesmijo Moj dar se je kot prva predstavila skupina Vem za pot, ena najmlajših udeleženk festivala, saj je nastala iz želje, da bi na njem sodelovali tudi mladi, ki se zbirajo pri Frančiškanih v Mariboru. Pesmi, ki jih pojejo, pretežno piše Primož, eden od članov skupine.

Sašo in Robi

Kot druga sta se na festivalu predstavila Sašo in Robi. Glasba je njuna sopotnica že nekaj let. Najprej sta preigravala zimzelene kitarske melodije, kmalu pa sta začela tudi s kovanjem svojih del, ki sta jih doslej izdala že na dveh zgoščenkah. Njuna glasba skuša poslušalcem približati duhovno izkustvo, srečo pa tudi težave ob dejstvu, da smo Njegovi učenci. Sašo in Robi sta se predstavila s pesmijo Jadra.

Gloria

Vokalna skupina Gloria je letos stopila v dvajseto leto aktivnega delovanja na področju ritmične duhovne glasbe. Člani skupine so se v njej začeli srečevati že kot srednješolci, danes pa s skupino raste in ustvarja tudi njenih trinajst otrok. Za pet družin je Gloria postala način življenja, pravijo namreč:"Naše življenje je Njegova pesem, skušamo jo peti radostno in na ves glas..." Na festivalu so zapeli Ritem srca.

Dlan

Skupina Dlan prihaja iz župnije Kranj center, sestavljajo pa jo mladi, ki jih druži prijatelstvo in skupno preživljanje prostega časa. Ob spremljavi kitar in mladinskih pesmi se družijo že enajsto leto, sooblikujejo bogoslužja, nastopajo na dobrodelnih koncertih, glasbeno opremijo marsikatero poroko... Pod imenom Dlan so pravzaprav javno nastopili prvič prav na festivalu in to s pesmijo Ljubezen.

Dominik

Glasba je vez, ki že od leta 1989 druži mlade v vokalno instrumentalni skupini Dominik. Prepevajo in ustvarjajo predvsem avtorsko glasbo in že pred sedmimi leti so v Žalcu organizirali festival duhovno ritmične glasbe z mednarodno udeležbo. Posneli so že samostojno kaseto, upajo pa, da bo tudi njihova zgoščenka kmalu ugledala luč sveta. Na festivalu so se predstavili s pesmijo Odmev neskončnosti.

P. Janez Ferlež

P. Janez Ferlež se je glasbi zapisal še kot kratkohlačnik in se zaziral v različne glasbene sloge. Ko se je odzval na Gospodov klic, je glasba postala orodje oznanjevanja. Pri sv. Trojici v Halozah je navezal stike z glasbeniki in pevci, nastala je Haloška zarja, ki se je skupaj z njim predstavila s pesmijo Peter skala.

Aynee

Kot sedma je na festivalu nastopila pevka Aynee, ki sama piše besedila in glasbo za svoje pesmi, v njih pa pogosto razmišlja o smislu življenja. Pravi, da tudi preko glasbe spoznava, da je to Bog sam. Lani je izdala svojo prvo avtorsko zgoščenko in nastopala na nekaj koncertih. Na festivalu je zapela pesem Moj Bog.

Kor

Skupina Kor deluje v okviru društva Markovski zvon iz Markovcev. Spoprijemajo se s pisanim svetom vokalne glasbe, v svoj program pa vključujejo tudi avtorske skladbe zborovodje Daniela Tementa. Nastopali so že na različnih revijah pevskih skupin, na festivalu pa so zapeli Bog je ljubezen.

Timea

Pod imenom Timea se skriva pevka Nuša Drašček, ki jo glasba spremlja že od mladih nog. Prihaja iz Radeč, študira v Ljubljani, s petjem pa si krajša in napolnjuje proste urice. Je članica dveh priznanih slovenskih zborov, nastopila pa je že tudi na mednarodnem večeru šansonov v Splitu. Na festivalu je zapela pesem Marija, naša gospa.

Svetnik

Mladi zbrani v skupini z imenom Svetnik, želijo ljudem, še posebej mladim, približati Boga. Pravijo, da je duhovnost konkretna, da je prav vsak med nami odgovoren za dar svojega življenja. Skupina deluje dobro leto, občinstvu pa se je predstavila na koncertih z naslovom Podaj mi roko. Trudijo se z glasbo, besedo in dejanji dajati zgled, da je človek lahko srečen brez alkohola, cigaret in drog. Zapeli so pesem Zbudi se!

Julija Klajnščak

Julija Klajnščak je glasbeno pot, ki jo je, tako kot vsi nastopajoči, začela že v mladosti, nadaljevala na nižji in nato srednji glasbeni šoli v Mariboru, prvo svojo pesem, ki jo je tudi sama napisala, pa je posnela že pri desetih letih. Rada poje v domačem župnijskem zboru, igra kitaro, je članica nekaterih vokalnih skupin, lani pa je posnela dve skladbi. Na festivalu se je predstavila s skladbo Poleti in "pobrala" nagrado občinstva.

Franc Juvan

Kot zadnji, tako je pač določil žreb, je na festivalu nastopil duhovnik Franc Juvan, skupaj z Dominikom Krtom in mladimi iz Stranj. Franc Juvan pravi, da je že v bogoslovju pisal pesmi in bil član ansambla, kot kaplan in župnik pa je s tem nadaljeval: "Pesmi so mi prav prišle pri verouku...", rad pove. Nekatere med njimi so se ujele na kasetah in zgoščenkah, marsikdaj pa preprost dogodek sproži razmišljanje, ki rodi novo pesem. Na festivalu so zapeli pesem Človek.

Foto: Arhiv Družine in Izidor Šček

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti,
ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

  Sprejmi  Več informacij